Letná univerziáda SR

Príhovor prorektora pre informatizáciu a šport a zároveň predsedu organizačného výboru Letnej Univerziády SR 2024

Vážené dámy, vážení páni, ctihodní športovci, tréneri, rozhodcovia, dobrovoľníci, členovia organizačného tímu, hostia.

Je mi nesmiernou cťou privítať Vás na stránkach Letnej Univerziády 2024, ktorá sa bude konať v dňoch 1. až 6. septembra 2024. LU2024 je organizovaná pod záštitou a za podpory Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky (MŠVVaM SR), za podpory.Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) a samotným organizátorom – Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave (STU BA), s aktívnym prístupom katedier telesnej výchovy, jednotlivých zložiek STU, a ďalších partnerov.

Podujatie, ako udalosť roka 2024 na STU, symbolizuje vrchol športového ducha a súťaživosti v kontexte celého univerzitného prostredia Slovenskej republiky. Je výrazom spoločného úsilia a podpory Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU), jej kolektívnych orgánov a vedenia, ktorým patrí môj hlboký obdiv a vďaka.

Špeciálne ďakujem všetkým fakultám STU a predovšetkým Katedrám telesnej výchovy, ktoré sa podieľajú na organizácii tohto grandiózneho športového sviatku. Vaša neustála podpora a spolupráca sú základnými piliermi úspechu Letnej Univerziády 2024. Sú dôkazom nášho spoločného záväzku voči podpore zdravého životného štýlu a športového ducha v našej akademickej komunite.

S radosťou Vás informujem, že Letná Univerziáda 2024 privíta cca 800 účastníkov, 700 neúnavných športovcov a 100 fair-play rozhodcov, technických pracovníkov, trénerov, dobrovoľníkov a členov organizačného tímu. Súťažiť sa bude v 14 športoch a 80 disciplínach, čím sa zabezpečí bohatý a rozmanitý športový program. Pridanie e-športov do zoznamu súťažných disciplín je symbolom našej otvorenosti k novým trendom a inováciám, ako aj nášho záväzku voči podpore všestranného rozvoja našich študentov – nielen fyzického, ale aj mentálneho zdravia. Ďakujeme SAUŠ, ktorá nám umožnila prvý krát v histórii organizácie LU, zaradiť e-športy v prezentačnej forme do zoznamu oficiálnych športov.

Tešíme sa na súťaže nielen priestoroch športovísk v Bratislave, ale aj na Materiálovo-technologickej fakulte v Trnave, kde sa uskutočnia preteky v plaveckých disciplínach. Táto geografická rozmanitosť len podčiarkuje komplexnosť a šírku nášho programu a našu snahu zapojiť široké spektrum športových talentov.

Na záver by som s hlbokým pocitom vďaky a očakávania vyjadril radosť z blížiacich sa dní plných športového nadšenia, priateľstva a vzájomnej podpory. Nech je Letná Univerziáda 2024 svetlom inšpirácie a dokladom toho, čo môžeme dosiahnuť spoločným úsilím!

Ďakujem vám za pozornosť a teším sa na Vašu účasť a spoločné úspechy, ktoré nás v rámci LU2024 čakajú.

Športujte s nami!

Štefan Stanko
prorektor STU